Waarschuwingsfase hitteplan Zorg en Gezondheid

Vandaag werden de criteria voor de opstart van de waarschuwingsfase van het Vlaams Warmteactieplan bereikt. De effectieve warmteperiode met erg warme dagen start meteen vandaag. De voorspellingen van het KMI verwachten de komende dagen temperaturen rond 30°C. Dit houdt voor iedereen, maar vooral voor kwetsbare groepen, extra risico's in op ernstige gezondheidsproblemen. Denk er aan dat personen met COVID-19 extra kwetsbaar zijn voor warmtegerelateerde ziekten én dat personen met hittestress extra kwetsbaar zijn voor het SARS-CoV-2-virus. Daarom vragen we jou om de nodige maatregelen te nemen om kwetsbare doelgroepen te bereiken en te beschermen. Wanneer je over een warmteactieplan beschikt, kan je dit nu activeren en de vooropgestelde maatregelen uitvoeren. Hou steeds rekening met de algemene richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad en van jouw sector in verband met het coronavirus. Meer info vind je op onze website.

https://www.warmedagen.be/warmte-en-het-coronavirus

Hou je gebouw koel

Neem maatregelen om de opwarming van je gebouw zoveel mogelijk tegen te gaan:

  • Benut je zonnewering maximaal

  • Zet je ramen open zolang het buiten koeler is dan binnen en ventileer

  • Gebruik zo weinig mogelijk apparaten die warmte produceren

Hou jezelf en anderen koel

Zorg extra voor kwetsbare groepen. Zorg voor voldoende verkoeling en laat ze voldoende drinken. Zorg ook goed voor jezelf zeker wanneer je persoonlijke beschermingsmiddelen draagt.

Warme Dagen - Zorg Dragen

Personen met weinig sociale contacten zijn extra kwetsbaar. De voorbije maanden ontstonden veel initiatieven om deze mensen te helpen. Zet deze verder tijdens deze warmteperiode.

Warmtemaatregelen en coronamaatregelen?

Niet alle acties of maatregelen die je kan vinden op onze website of campagnematerialen kan je tijdens de corona-epidemie (volledig) toepassen. Toets de maatregelen steeds af aan de actuele richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad én de aanbevelingen uit jouw sector.


11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven